Tuesday, October 18, 2011

Ape bende yang wat gambar jadi menarik.??

Assalamualaikum.. salam sejahtera... salam salam semuanya.. ahaha

ok, hari nih aku nk cite dengan ringkas nye tentang bende paling penting dalam penghasilan
sesebuah gambar..
banyak orang terlepas pandang bende nih.. termasuklah aku .. terutamanya mase mule2
pegang DSLR dulu..

slalu tengok gambar orang.. cantik jer gambar die.. tp awat aku pegang kamera dah mahal dah
ISO, SHUTTER SPEED & APERTURE dah blajar dah... dah faham dah..
awat xcantik2 pun gambar aku..??
kan kan.. ade kan dilema cam nih.. ahaha... xpe2 aku faham perasaan nih..

sampai lah aku terbaca satu artikel (itulah pentingnye membaca).. cerita
pasal persoalan yg same.. WHAT MAKE AN IMAGE INTERESTING...???

Per bender nye bro..??

jawapannya.. adalah KOMPOSISI atau pun cakap orang putih COMPOSITION
sebenarnye composition lah bende yang wat sesuatu gambar tuh menarik dan orang akan
merenung lebih lama pada gambar tuh..
composition yang menarik jugak akan membuat gambar tuh lebih berdimensi..
dan sebenarnye2 mule2 skali bende yang kite buat sebelum amik gambar adalah menentukan
kompisisi
berfikir tentang lokasi, warna, kesedudukan.. eh silap.. kedudukan subject,ruang kosong, dan element2 lain dalam gambar sebelum butang shutter tuh di tekan.. tapi banyak orang (termasuk akulah)..
gelojoh sangat tekan shutter button sampai lupa nk cari KOMPOSISI YANG TERBAIK..

lighting, exposure pun penting jugak.. tapi yang paling penting dan pertama sekali adalah KOMPOSISI..

pastuh camne bro..?? camne nk memantapkan komposisi nih..??

oowh.. pasal kompisisi nih... xpe xpe.. next..

haa.. nak sambung lain kali lah tuh.. 

ahahaha... tau dah ko yer..
xpe xpe InsyaAllah nanti lain waktu dan mase seterusnya aku wat satu lagi penulisan tentang komposisi/composition dalam gambar.. sebab ceritenye mmg panjaang dan aku sendiri pun masih blajar camne nak dapatkan komposisi yang terbaik.. tp InsyaAllah next penulisan aku kongsikan lah
serba sedikit ape yg aku tau... uhuhu..

sebagai penutup di hidangkan 2 gambar , yang pertama komposisi agak kurang kemas berbanding yg no 2.
kenape..?? fikir2kan lah ye... ade ape2 nk tambah di alu-alukan memberi komen ^_^

1.
Miami Beach,Penang Sunset

2.
Penang || .H.O.T. .&. .C.O.L.D.

6 comments:

Nin said...

Assalamu'alaikum. Tumpang lalu...

Syibli said...

Wa'alaikumsalam..
nak tumpang lalu ?? boleh laluan di berikan..

agenmiller said...

bro.. gamba yg 2nd tu non-HDR kan? dasaaatttt... huhu

Syibli said...

em. gmbr 2nd tuh bukan HDR, pakai filter ngan vertorama teknik .. ehehe.. mekasih agen miller.. :D

luqman said...

cam mane nak buat pakai filter ngn vertorama teknik ,,
ada guna software ape ...

Aly Asy-Syafiq Hashim said...

👍

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India