Tuesday, January 24, 2012

Neutral Density Filter

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Baeklah seperti yang di janjikan nk citer skit lah salah satu dari teknik untuk mengambil gambar landscape fotografi. Sebagai ulangkaji kite citer skit, biasanya antara cabaran dalam mengambil gambar landscape nih adalah dimana kekuatan cahaya antara bahagian langit dan tanah terlampau jauh berbeza dan tidak dapat dirakam oleh kamera akibat dari back lighting cam yg aku pernah cite dalam Jenis Pencahayaan dalam landscape Photography. Mata kita dalam melihat perbezaan kepekaan cahaya sebanyak 11/12 tahap namun kebanyakan kamera kiter cume dapat menangkap cahaya sebanyak 4 atau 5 level sahaja (sila semak fakta nih yer.. aku pun xbrape ingt uhuhu).

Dalam landscape fotografi nih, perbezaan keterangan atau exposure yang tinggi kat gambr nih biasa nyer jadik mase kiter shot berhadapan dengan matahari cam sunset atau sunrise.. contoh cm gmbr nih

Sunrise in KL

tgk gmbr nih, langit nyer kite dapat warna die tp detail kan bangunan tuh dah hilang..

jd nyer camne bro ??
ape yg bleh kite wat utk dpt kan warna langit dan juga foreground detail??

jadi nk mengatasai masalah nih.. salah satu teknik yg wujud sejak zaman amik gmbr gune filem lagi adalah dengan mengunakan Gradual Neutral Density Filter atau GND filter. Filter nih mempunyai separuh bahagian gelap separuh lagi terang. Sebab name die Gradual, jadi bahagian paling gelap adalah kat atas dan semakin terang perlahan2 ke arah tengah filter. Contoh gambar:

**Gambar dari Google**
Ade 2 jenis, soft dn hard, hard yg sebelah kiri dan soft sebelah kanan.

Kat mane nak beli nih bro.?


aik, xtau gune lagi nk beli dah..?? ahaha.. xpe2 aku bgtau dulu beli kat ner..

kat sekitar KL nih yg aku tahu ade 2 kedai jual GND filter nih jenama COKIN.
satu adalah Eng Tong  kat ss2, PJ dan satu lagi International Camera Service(ICS) kat pertama.
Nak beli online pun bleh di Shashinki.com
Tp skarang aku baru tengok ICS dah start mula jual Lee filter. Kalo korang mampu beli lah LEE Filter
highly recommended. Kalo kurang mampu, leh beli filter Cokin jer cam aku.. cap ayam uhuhu.. nnti
dah ade orang beli gambr kite ribu raban baru beli LEE filter.. ahaha wat masa nih pakai jer ape yg mampu..

jadi kalo nak beli aku rekemenkan korang beli sekaligus satu set, mmg rase cam mahal skit tp kalo beli skit-skit asing-asing lagi mahal. Jadi skali beli satu set, yg aku beli adalah GND 2,4,8 skali dgn holder dier cam nih:

**sumber dari Pakcik Google lagi**
Jadi satu holder utk filter dan satu lg lens adapter utk hold holder tuh kepade lens.
Harga satu set COKIN lebih kurang dlm RM250-RM300 tgk diameter lens korang.

Ok dah beli peh tuh camne nk gune bro?

Baeklah jadi camne nak guner, letak jer depan lens peh tuh shotlah.. ahaha..
keh keh keh.. ok2 aku citer.. letak jer filter tuh yg bahagian gelap dekat langit dan yg cerah kat foreground.
lepas tuh, lepas tuh.. lepas tuh masuk website nih blajar.. ahaha


Sebab kalo aku nk citer detail jd panjang.. jadi lebih baik korang bukak website nih, die bagi cara nak pakai  dan segala macam detail pasal filter, mmg bergune aku yg dh pakai filter pun bile bace pun masih blajar bende baru.. jadi highly recommended lah bace ok..

Ok cuma ade sedikit tips, bg yg gune filter COKIN cam aku nih uhuk uhuk..,
biasa die akan ade color cast.

Pe bende Color Cast tuh bro.??

Color cast tuh, maknanya dalam gmbr tuh ade warna yg tak sepatutnya ada yg wujud sebeb penggunaan filter nih. camtuh lah lebih kurang maksudnyer.. tengok gambar bawah nih:


Titiwangsa || The Sunrise color

Nampak tak kat langit tuh mcm ade warna keungguan, itu adalah disebabkan filter lah sebenarnyer..
itulah kelemahan COKIN filter, tp kalo LEE filter mengikut pengalaman orng lain mmg xde lah masalah nih jadi kalo mampu beli lah yer.. uhuhu

Kalo tak mampu bro?

ahaha.. kalo tak mampu leh buang color cast tuh kat photoshop, cam gambar nih

Putrajaya Dam || .N.E.W. .D.A.Y.
pakai filter gak tp color cast tuh dah berjaya di buang..
camne nak wat??? tak cite skarang lah.. nnti2 ade mase aku citer lg ok. ehehe..

jd sebenarnyer ade banyak lagi jenis filter tp yg aku citer nih hanyalah untuk membalance kan antara sky dan foreground jer. Tengoklah ade rezeki panjang umuq aku citer lagi pasal filter-filter lain plak.. doa2kan aku rajin update tetiap minggu.. lemah skit aku nih dlm menulis.. ahaha

oklah berbalik pada landscape photography,
jadi GND filter adalah satu cara untuk kite dapatkan detail foreground dan sky skali.
 Jadi cara lain plak adalah dengan gune  HDR, DRI dan vertorama.  untuk teknik seterusnya
InsyaAllah penulisan di lain waktu dan masa.. kite stop sini dulu okeh..

ade pape nk tambah ker aper nk tanye komen lah yer :D

W'salam








8 comments:

abusuffian said...

Tuan tanah,

Adakah foreground akan menjadi kehitaman jika guna filter ni. Contohnya bangunan warna kuning akan bertukar warna kehitaman jika kita capture bangunan tu terletak dalam bahagian filter yang gelap.

biys Syibli said...

yerp abu suffian,
kalau mcm landscape yg ade bangunan dan bangunan tuh ade dalam kawasan hitam mase shot dia akan jadi gelap, jadi sebab tuh kalo ade bangunan kite boleh gune teknik HDR atau DRI.. :)

Sharafi said...

brp anggaran lee filter tu bro

biys Syibli said...

mahal jugak, sekeping dlm RM400 lebih kot.. xbrape sure..
tp mmg berkali ganda dari COkin.. kalau mmg mampu, belilah sbb memang berkualiti

reezluv said...

kenapalah aku baru jumpa blog yang amat best ni..alahai..master sifu...please be my master...:D

biys Syibli said...

ehehe.. hai reez,, jumpa di sini :D
ambe bukan master.. thesis belum antar lagi.. ahaha

bleh2 jom outing, leh kongsi2 ilmu ^_^

Mr FeRuz said...

as'salam ..kat mana ada jual set cokin filter ni (yg tak ketuk²..heheh)?..range harga?..
tqq ..

biys Syibli said...

Wsalam Feruz :
2 kedai jual GND filter nih jenama COKIN.
satu adalah Eng Tong kat ss2, PJ dan satu lagi International Camera Service(ICS) kat pertama.
Nak beli online pun bleh di Shashinki.com

Range dalam RM250-RM300 satu set.. bergantung diameter size lens

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India