Thursday, August 25, 2011

Sekinchan

Assalamualaikum dan ketemu lagi..

Alhamdulillah panjang umur lagi ye..

jadi sambung lagi.. kali nih den nk cite tentang satu lagi lokasi fotografi.
Name tempat nih sekinchan.. iye sekinchan..
bukan sekinchan ikan bakar.. tuh kedai makan..
tp tempat nama sekinchan dan kalau ke sekinchan nih korang xkan jumpe kedai sekinchan ikan bakor tuh..

jadi ape ade kat sekinchan nih..
sekinchan nih mmg famous makanan laut tapi xde plak kedai seafood melayu yg aku jumpe mase ke sane.. herm mungkin ade tp aku je xtau kot..uhuhu

selain seafood.. haa inilah yg menjadi minat pada fotog2 utk ke sini..

Pe Mendenye Bro..??

oowh. pernah tgk cerita NUR KASIH...

haa..penah penah...

haa.. dalam cite tuh kan ade banyak aper..??

banyak cinta..??

aduh ko nih.. banyak view view di sawah padi lah.. pe mende lerr mu nih.. (tepuk dahi)
hei.. dah lah ok kembali kepade topik... jadi kat sekinchan nih byk sawah padi.. mmg cantik lah kawasan die nih macam yg korang tgk dalam cite nur kasih tuh..

jadi kawasan nih mmg xjauh sgt dr kuala lumpur.. tapi jauh xjauh sejam setengah jugak lah baru sampai. Jarak dr kuala lumpur kalo ikut pakcik GOogle nye peta lebih kurang 107km..
jadi cenggane nak kesane erk..??

jadi sekadar panduan, amik lebuhraya menuju ke ipoh, rawang, penang tuh..
pastuh amik exit rawang, dari exit rawang ikut sign board ke batang berjuntai, sampai batang berjuntai ikut sign board ke tanjung karang...
setibanya anda di tanjung karang.. sebelah tanjung karang tuh sekinchan lah..
sebenarnye kawasan sawah padi nih leh di lihat bermula dari tanjung karang lagi hingga ke sekinchan....
kalo dari kuala selangor pun bleh jugak.. sampai kuala selangor tuh teruss je jgn belok2 sampai jumpe sawah padi... jalan kat situ senang xmacam di KeyEl banyak simpang siur turun naik..

yg ade GPS, cam biasa lah.. tokan je lah gadget mu tuh.. nnti die bgtau jalan.. turn left ker, turn right ker... don't belok2 ker.. dan sebagainye..

jadi nye. arituh kebetulan aku menghadiri majlis perkahwinan kat situ jadi mmg xleh dilepaskan peluang lah nk shot landscape...

tapi arituh cuaca memang mendung dan dari kejauhan nampak awan hujan...

jadi camne bro mu trus balik ker..??

eh.. xdelah bukan senang dapat shot sawah padi, terutamanye orang cam aku yg duk tengah2 hutan batu nih...
jadi sementara sunset tiba atau hujan tiba.. tgk mana datang dulu... (sambil berdoa hari xhujan..)
aku pun shot lah beberapa gambar padi..
hasilnye di bawah nih ... >>

Sekinchan || .A.L.O.N.E.

Sekinchan || .S.T.I.L.L.

jadi selepas beberape ketike.. dan waktu pun semakin hampir..
waktu sunset pun tiba.. dan alhamdulillah waktuh tuh hujan pun xjadi datang.. sekadar rintik2 kecil...
jadi waktu tuh, sunset memang xmengecewakan.. cantik nye alam ciptaan Tuhan, indah xterkata.. walaupun sebelum nih keadaan cuaca mendung,
sebenarnye keadaan mendung pun leh memberi impak yg sangat cantik pada sunset..

cenggane plak tuh bro..?

em, xpelah nnti lenkali aku cite pasal faktor awan dalam sunset/sunrise shot..InsyaAllah
jadi beberapa gambar dirakam dan dibawah nih adalah hasil sunset shot di sekinchan...

jadi kalo ade yang teringin-ingin nk shot di sawah padi.. leh lah ke sekichan.. xperlu lah jauh2 ke kedah.. ehehe

jadi selamat menjamu mata ^_^

Sekinchan || .S.I.N.G.L.E.

Sekinchan || .L.A.S.T. .L.I.G.H.T.

Sekinchan || O.N.E

ade komen, rase nk wat penambahan, perkongsian, pengkritikan.. di alu-alu kan..
sama2 kita kongsi kongsi ilmu... ^_^

5 comments:

SyaZwan said...

gambar2 yg menarik. kagum dengan teknik saudara. nak tanya skit boleh, gambar2 ni smua guna single exposure or dah blend thru' different exposure? tq

Syibli said...

trima kasih sudi menjenguk.. xseberape je gmbr nih masih jauh perjalanan..
uhuhu..

tentang gmbar tuh.. gambar no 2 dngan terakhir jer single exposure.. yang lain adalah 2 exposure..
satu untuk langit satu untuk foreground.. gmbar2 camnih jugak dipanggil vertorama :D

MOHD RIDHWAN said...

fuhhhh..kagum..kagum...gambar yang cun ni pon bro kata masih jauh perjalanan..kalo dah juah agknya macam mana la gambarnya tu kan mesti lagi memukau pandangan..bro boleh tak bro sertakan seting camera kat bawah gambar2 bro ambil..boleh jadi rujukan orang baru macam sy ni... :)

mzlee yuen said...

superb!!

Jeremy Chew said...

very nice,like it

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India