Wednesday, August 10, 2011

TitiWangsa (unsur air dalam Gambor)

Assalamualaikum & Selamat Pagi :D


EH pagi...??
ye ler aku menulis waktu pagi.. kalo korang bace waktu petang tukor ler ke selamat petang atau pun sewaktu dengannya.. muhahaha

jd.. kali nih nk cite skit pasal salah satu lokasi menarik utk menangkap gambar di dalam Kuala Lumpur.

Saya tahu di titiwangsa kan??

chess, yer ler sebab tajuk pun dah titiwangsa,
baiklah bagi yg tak tahu (tp ramai rasenye yang tau kot).. xpelah bg yg tak tahu. titiwangsa terletak di dalam kuala lumpur, berhampiran Istana Budaya, dn bulatan yg famous.. ce teka ce teka..

bulatan pahang lah.. itu pun nk tanye ker..??

chess, loyar buruk plak die nih.. iye bulatan pahang.
utk kesana leh gune jalan pahang, name jalan tuh jalan pahang yer bukan jalan ke Pahang, atau leh gune jalan Tun Razak. Kalau dr jalan pahang masuk dari stesen minyak BHD (warna oren tuh), kalau dari Jalan Tun Razak, masuk ikut Istana budaya. Tp zaman skarang nih masing2 ade tepon yang ade GPS kan.. jd taip jo lah titiwangsa tuh.. InsyaAllah jumper..

Jd ape yg menarik kat titiwangsa tuh untuk di shot??
kalau anda, anda, anda tinggal di bandar (macam aku lerr) jauh dari pantai (isk isk isk), jauh dr pergunungan,
tasik dn taman2 mcam nih lah leh menjadi pelepas rindu utk shot landscape.
Di KeyEL nih, titiwangsa antara lokasi yang sangat menarik sebab ada tasik :) :)

Kenape lak ngan tasik ??

Bila ade tasik, maknanya ade peluang utk amik landscape shot with water element in it.
Kemasukan unsur air dalam gambar (nih pendapat sendiri yer), dapat menambah nilai dalam gambar tuh. Tak semestinya dalam landscape, macam dalam gambar bunga, ce amik gambor bunga lepas hujan, ternyata titisan2 air di kelopak bunga memberi lebih tarikan pada gambar itu kan.

dalam landscape, unsur air membawa lebih dimensi dan juga dapat menunjukkan pergerakan dalam gmbar tuh. contoh gambar di bawah nih -->>

Small = Good | Big = Bad
**gambar ini adalah HAK MILIK Shazral **
sebarang pengunaan tanpa pengetahuan tuan punya dilarang sama sekali.
leh visit blog die -> SeaScape Lover atau Flickr die >> Shazral <<

tp bro gambar nih kat laut, mu kat KL.. mane ade laut??

ish menyampuk plak, xabis citer lg... iyee aku kat KL, xde laut (isk isk isk)...
tp aku ade tasik.. muhahaha... jd sebab tasik xde pergerakan seaktif laut. jadi element air tuh biasanye aku gunekan sebagai reflection atau cermin. Ini membantu dalam menjadikan gambar tuh lebih menarik. Contoh seperti di bawah nih,

Tasik Titiwangsa [Vertorama] || Morning Reflection

ok bleh faham ek, jadi kalau shot di kawasan di mana ada kewujudan air, cuba2 lah masukkan unsur air tuh dalam image yg akan di tangkap tuh.

okeh kembali ke titiwangsa,
jd di titiwangsa nih ade 2 tasik, 1 besar 1 kecik, hang nk shot mana2 pun bleh..
kelebihan titiwangsa nih.. sebab ia adalah tasik, maka leh shot SUNSET dn SUNRISE di situ..
macam dipantai, biasanye salah satu, samaada sunset atau sunrise
pantai selat melaka- sunset, pantai timur-sunrise.

Dr titiwangsa nih jugak leh amik gambar bangunan2 pencakar langit di KeyEL dengan reflection nye skali. Contohnye cam nih >>

Kuala Lumpur || .D.U.S.K.

Kan leh nampak KLCC, KL tower dr sini..

tapi xsharp pun reflection die bro..
oowh.. ini kerana ade pancutan air di tasik tuh, lantas air pun bergolak. di tambah lagi pada waktu tuh gambar nih di ambil dalam slow shutter. Jadi xdapatlah nk dapat reflection "cermin"
ok, jadi bagi sesape yg duk KL, duk nk carik spot best shot landscape..
jenguk2 lah titiwangsa nih.. kalo berani cuba-cuba lah...

Jadi sebagai penutup, disini beberapa gambar yang di ambil oleh aku baru nk blajar amik gambar mengunakan D80 old school, di titiwangsa. Selamat Menjamu mata :P :)

Titiwangsa || Another New Day

Titiwangsa || Waiting for the sun

Titiwangsa || The Sunrise color



2 comments:

Azralfikri said...

tq bro kerana jadikan gambar saya sebagai contoh......

Syibli said...

Tq jugak sebab sudi memberi kebenaran :D

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India