Tuesday, April 24, 2012

Tutorial Ringkas HDR

Assalamualaikum sahabat2 ku.. dan salam sejahtera semua..

Baeklah.. hari nih aku nk kongsi skit pasal camne nak wat gambar HDR..
sebelum leh wat HDR kene jawab dulu soalan nih..

Amende tuh HDR dan kenapa nak guna HDR ??

HDR = High Dynamic Range
ape maksud nye..?? maksudnyer.. gambar HDR mempunyai detail yang biasa nya tidak dapat pada gambar yang biasa. Contoh nya gambar nih:

Masjid Sultan Haji Ahmad Shah (IIUM) # Sillhoute

Tgk kat langit cantik jer.. nampak awan semua.. tp kat bangunan gelap habis...
kenape..?? sebab kamera kita cuma dapat tangkap perbezaan cahaya dalam 4/5 level sahaja.. manakala mata kita dapat tangkap smpai 11/12 level perbezaan kecerahan cahaya..

jadi utk mengatasi kelemahan kamera kita.. kita amik beberapa keping gambar dan gabungkan dalam software HDR mcm photomatix utk dapatkan detail pada bangunan tuh skali.. dan jadi mcm gambar nih :

Sultan Haji Ahmad Shah (IIUM) Mosque #Syuruk (Morning..Sunrise)

ok jadi dah faham lah yer kenape nak wat HDR... jangan gambar yang xperlu HDR pun kita nak HDR kan sebelum kita tau maksud sebenar HDR... mcm gambar kerusi, teh tarik, kotak rokok, dan tah hape2 gambar lagi lah yang xperlu HDR telah di HDRkan...

ingat ya tujuan asal HDR digunakan untuk mendapatkan DETAIL pada gambar yang hilang akibat underexpose atau overexpose .... BUKAN UNTUK MENCANTIKKAN GAMBAR !!!!

Baik bro.. faham2...

haa... dah faham bagus2..
okeh jadi aku mulakan dulu dengan Bismillah.

Jadi nak buat gambar HDR yang proper, mula2 kene tau macam mana nak amik gambar HDR..
Jadi utk amik gambar HDR kita kene amik beberapa keping gambar dengan berlainan exposure atau kepekaan cahaya nya.. contoh di bawah nih :

**click pada gambar utk paparan besar

jadi gambar nih.. ade 6 keping gambar. Gambar 1-5 adalah yang fresh dari kamera. Tengok gambar di ambil dengan berbeza exposure atau kepekaan cahaya. Dari paling cerah ke paling gelap.
Gambar yg ke 6 adalah yang telah di HDRkan, nampak kan detail pada gambar tuh..
(**jadi minimum gambar utk di shot bagi dijadikan HDR adalah 3 keping, tp kat sini aku amik 5 keping)

ok dah shot 5 keping gambar kita kasi masuk dalam photomatix:

**click pada gambar utk paparan besar

lepas dah upload tekan ok akan kluar option nih:

**click pada gambar utk paparan besar

okeh jadi ade 4 bende nak click kat situ.. sini aku terang sesatu ape die:

Align Source - sebab ade 5 keping gambar yg di shot berlainan, jadi mungkin ade gegar skit antara satu gambar yang lain jadi kalau klick mende nih die akan kasi gambar tuh tak lari lah..

Remove ghost - okeh, fungsi die buang hantu.. ahaha.. maksudnye buang kesan mcm hantu/blur dlm gambar yang telah di cantum sbb mungkin salah satu gambar tuh mcm pokok ker ranting2 die akan bergoyang jadi kedudukan die tak sama dlm setiap gambar.. kalau tekan bende nih.. die akan kurangkan kesan ghosting dalam gambar akhir

Reduce Cromatic aberration - okeh.. bende nih plak adalah untuk mengurangkan cromatic aberration.. amende CA nih..?? die kalau tgk gambar mcm ade line merah atau hijau atau biru dkt hujung2 line.. faham tak..?? ahaha.. xpelah kalau xfaham pun xpe.. yang penting click aje lah mende tuh..

ok dah click kasi tekan okey...
nnti die akan process...  process dan process lagi.. tunggu lah kejap.. kalau pc power sekejap jer siap.. ahaha.. kalau slow skit.. faham2 lah yer..

dah siap process die akan kluar cm nih:

**click pada gambar utk paparan besar

ok camnih bentuk die dah siap process..
jadi tengok aku ade tulis 1,2,3 jadi aku terangkan amende nak usik dan perhati mase kat sini

1 : Histogram
okeh, mase edit gambar nih.. kalau boleh cuba kasi dalam bentuk bukit, bila bentuk bukit makna dia dalam exposure yang seimbang.. mcm dlm gambar aku nih kan.. bentuk bukit

2. Preset
Okeh, mende nih.. utk kerja senang.. kalau korang malas nak usik no 3. tkan salah satu dari preset bawah nih dan tengoklah mana yang korang paling berkenan..

3. Detail enhancer
okeh, kat sini aku terang skit pasal setting die:

Strength : Makin korang tolak ke kanan, makin keras gambar die.. dan detail akan naik.. tp hati2 sebab kalau exposure tak cukup ker.. atau keadaan cahaya tertentu leh menyebabkan gambar ada lebam... kalau korang tolak ke kiri gambar die makin lembut skit.. cuba sendiri yer.. aku xde nak tunjuk contoh sini

Color saturation : utk pam warna kasi kaw kaw.. tp kat sini biasa aku tak usik, aku cuma letak dalam 50-60 jer sebab biasa aku edit warna dan saturation kat photoshop, lebih flexible

Luminosity : bende nih.. makin korang tolak ke kanan makin terang gambar, makin ke kiri makin gelap.. pandai2 lah usik.. ahaha

Detail contrast : yang nih pun sama lebih kurang leh naikkan detail gak.. makin ke kanan makin gelap, makin ke kiri makin cerah

Lighting adjustment : ok ini yang paling penting.. makin korang ke kanan makin natural gambar die.. makin korang ke kiri semakin unrealistik.. kalau ke kiri sangat maka jadi lah gambar lebam lebam dan splastik.. hati2 yer..

okeh ade satu lagi setting yang aku nak tunjuk tengok gambar bawah nih :

**click pada gambar utk paparan besar

satu lagi setting yang biasa aku usik adalah:

micro smoothing : bende nih makin korang tolak ke kanan makin clean dan bersih gambar korang... tp detail akan hilang... jadi pun pandai2 lah.. jangan ke kanan sangat nnti soft sangat plak...
...
dah puas hati usik2 setting.. tekan ok.. die process.. dah process.. save dalam bentuk 16 bit TIFF..
dan ini hasil akhir nya..

**click pada gambar utk paparan besar


ok jadi bleh nampak kan HDR nih.. dengan single exposure mcm bawah nih:
**click pada gambar utk paparan besar

detail dkt matahari dan langit semua nampak, dan warna pun lebih sedap mata memandang...
okeh.. jadi sebenarnya gambar HDR yang aku tunjuk nih belum smpai hasil akhir.. biasa aku akan edit lagi di photoshop utk nampak lebih cantik lg skit.. tp ade jugak orang yg gunakan photomatix sahaja untk dptkan HDR yang cantik dan cuma guna photoshop skit jer.. ikut masing2lah.. kan..

cuma yang aku tunjukkan kat sini.. adalah tutorial ringkas HDR bagi sesiapa yang masih kurang jelas dan baru ingin tahu.. 
dan sebnarnya bnyak lagi setting yang korang perlu tahu dalam photomatix nih..tp utk permulaan dan pemahaman, InsyaAllah ape yg aku tunjukkan kat sini leh lah di gunakan sebagai permulaan...

nak tau lagi..?? rajin2 join forum, outing, Ngopi, dan bertanya...

ok smpai sini dulu.. panjang umur InsyaAllah sambung lagi...
ade ape2 persoalan atau penambahan.. rajin2 komen yer.. Assalamualaikum :D











1 comments:

Aly Asy-Syafiq Hashim said...

Perkongsian ilmu yang bagus!

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India