Thursday, June 14, 2012

Lokasi Fotografi : Sg.Haji Dorani

Assalamualaikum dn salam sejahtera semua.. :D

Pe kabo..??
harap2 smua sihat lah hendaknya..

oklah harinih aku nk cite lg pasal st lokasi photografi yg best iaitu sg.haji dorani terletak di Sg.Besar, Sabak Bernam. Perjalanan lebih kurang dalam 1 jam setengah ke dua jam dari KL. Lokasi nih atas skit dr sekinchan. Senang jer nak ke sini, masuk lebuh raya Utara-Selatan di Jalan Duta. kemudian teruss sampai exit ke highway baru iaitu LATAR highway. Lepas tuh follow jer highway tuh smpai ke persimpangan Ijok, turun di Kuala Selangor. Dari Kuala Selangor terusssssss jer... smpailah ke Kg.Sg.Haji Dorani nih..

Ape yg best kat sini bro..??

oowh.. jadi ape yg best.. baik antara yang menarik adalah homestay yg terletak di tengah2 sawah padi.. bukak pintu bukak tingkap hijaaaaauuuuu jer... fuuh nyaman dn tenang beb..
jauh dari kesibukan kota... tp korang kene datang waktu musim padi lah.. jgn dtg time musim xde padi.. xde padi nmpak becak ajer lah.. ahahaha..

kalau korang nak sewa bleh tgk blog die disini: http://doranihomestay.blogspot.com/

Jadi aku dn lg 3 orang member aku ke sana beberapa minggu lepas.. saje survey2 lokasi dan tido di sana semalam utk SUNSET, SUNRISE & STREET..

tp ktorang smpai lmbat.. jadi xsempat nak berstreet di pasar ikan yang hanya di buka pada waktu petang..
smpai2 lokasi.. kami check in, solat dan bertolak ke pantai berdekatan utk shot sunset dan blue hour..
ini lah hasilnya...

Sg.Hj.Dorani || .S.U.N.S.E.T.

Sg.Hj Dorani || .B.L.U.E.


Malam tuh budget nak wat star trail.. tp memandangkan body D80 mempunyai masalah yg teruk utk hot pixel dan noise pada ISO yg tinggi.. utk aku .. mmg xdpt shot ape.. tp mmber aku dpt lah shot milky way mlm tuh..

kami bangun jam 3 pagi utk shot star trail tuh.. smpai pukul 5, rehat minum di kedai mamak di pekan. Lepas tuh Subuh dulu... dan menuju ke sawah pulak utk shot sunrise.. ini hasil sunrise nye..


Sg.Hj.Dorani || .S.U.N.R.I.S.E.
habis shot sunrise. breakfast.. shot street skit.. kami pun pulang.. best tmpt nih.. xjauh sgt dr KL dan mendamaikan..

ini beberapa gmbar lagi ktorang kat sana:

HOMESTAY



Star Trail xjadi


Di sawah Padi



oklah.. jadi ini lah antara lokasi fotografi yg agak best utk trip ringkas 2hari 1 malam .. dekat, murah.. dan cantik..
Selamat mencuba.. ehehe



5 comments:

FARAH deeb said...

Waa thanks for sharing! Cantik tempatnya mmg bestlah untu shootkan? Selama ni dengar ikan2 jual kat sini murah tapi tak pernah dapat pergi lagi. INsyaallah satu hari nanti harus gak nih! Thee..
My latest Entry :)
Finally- Baiti Jannati siap sudah!

biys Syibli said...

No prob.. mmg best.. mendamaikan.. kalau nak beli ikan murah boleh ke jeti2 di sekitar situ atau beli di pasar nelayan(tp bukak waktu petang sahaja).. :D

Nik Saiful Anuar said...
This comment has been removed by the author.
Che Anum Enterprise said...

Cantiknya gambar! Nk try la pergi sini juga. Gambar tu edit guna photoshop ya?

Che Anum Enterprise said...

Cantiknya gambar! Nk try la pergi sini juga. Gambar tu edit guna photoshop ya?

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India