Thursday, September 22, 2011

Jelatek

Assalamualaikum.. jumpe lagi..
Alhamdulillah.. panjang umur lagi..

minggu lepas tiada sesi penulisan.. badan xbrape sihat lah beberape hari..
xsesambung lg cite pasal ISO.. tp xpelah sbb  baru jer sembuh ...
jd arini aku nk cite bende yg sempoi skit... iaitu satu lagi lokasi fotografi yang menarik.

Jelatek kan Bro..??

Haa... JELATEK.. iyee betul lah tuh.. (pasal mu dah bace tajuk kan.. hei budak nih)

baeklah.. Jelatek nih terletak di antara datuk keramat dan setiawangsa..
Jadi camne nak ke sini..??
senang jer.. kalau ikut public transport.. naik LRT Putra.. turun di stesen Jelatek.
kalau naik kereta.. naik Highway AKLEH, ikut arah yang mengahala ke ampang.
pastu turun di simpang pertama selepas tol, lepas trafik light pertama amik U-turn.
jumpe lah bangunan flat rakyat di Jelatek berwarna oren ke kuning-kuningan..
yg ade GPS,.. cam biaso lah.. tekan jer lah JELATEK kat GPS mu tuh.. InsyaAllah jumperr

dari flat tuh, leh amik tingkat 13,12 atau paling tinggi 16 untuk shot landscape dr situ.

Jadi port nih.. memang famous lah di kalangan fotografer.. sbb dari sbb memang korang leh
nampak view KL dari jauh.. dan dari sini korang leh dapat gambar yg mempunyai komposisi yang
menarik..
jadi aku tunjukkan gambar yang korang akan dapat bile shot dari sini

Kuala Lumpur # Sunset

Jadi mmg cun lah komposisi gambar yang amik dr port nih.. sebab highway Akleh tuh jd leading line kepada cahaya sunset tuh. Tp satu..
disebabkan lokasi die kite amik dr beranda kecil..
jd mmg komposisi gambar tuh mmg agak susah  berubah lah..
dan kat tenet mmg banyak lah leh jumpe gambar yang mempunyai komposisi sama..

Jadi cenggane Bro..?

jadi untuk mendapatkan kelainan, aku mencadangkan kalo ke lokasi nih bawak sekali tele lens, iaitu lens yang leh zoom jauh.. dengan lens cam nih.. korang leh dapat gambar yang berbeza.. contoh nye cam nih

Kuala Lumpur # Dusk

Nampak tak..??

nampak, nampak bro..

dengan zoom lens korang leh zoom ke KLCC dan menara KL..
dapat komposisi yang berbeza dr orang lain kan.. aaa jadi kreatif skit okeh..

okeh, jadi bagi yang xpernah melawat Jelatek nih.. mari lah pergi shot skali tengok..
dan yang dah pergi skali... jangan xpergi lagi.. pergilah lagi dan lagi.. mmg komposisi gambar hampir sama tapi gambar akhir mmg tak sama sebab.. setiap kali kita gi.. setiap kali tuh jugaklah cuaca dan keadaaan
cahaya adalah berbeza.. maka kita akan dapat gambar yg akhir nye berbeza..

jadi disini aku hidangkan lagi beberapa keping gambor yg di shot dr sane..
selamat menjamu mata :D
(p/s: aku pun dh lebih dr 3 kali ke sana.. mmg dapat hasil berbeza.. )

Kuala Lumpur || .F.O.R.W.A.R.D.

Kuala Lumpur # The Sun has Gone

Kuala Lumpur || Night View

Kuala Lumpur # An Evening

3 comments:

abusuffian said...

Agak2 kalau pegi sana untuk sunset ada chance utk kena paw tak? hahaha... Bwk harta beribu tgh2 mlm ni...

biys Syibli said...

ehehe.. stakat nih Alhamdulillah xde pape
sebab die kawasan perumahan DBKL, ok,
senyum bebanyok jgn sombong dn kalo parking keta hati2 skit sbb biasa mmg penuh stock parking block orang punye.. jadi itu jer lah kot yg kene berjaga-jaga

Fakhri Anindita said...

Wah Info yang sangat bagus...saya dari Indonesia...mau ambil gambar dari jelatek flat ini. Macam apa bentuk bangunannya jelatek flat ini? Dan namanya Jelatek Flat? terima kasih

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India