Saturday, December 17, 2011

Landscape Fotografi ~ Jenis Pencahayaan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Harapanya semua yg membaca sihat2 belaka :D
oklah, hari nih aku nk cite skit..

Cite ape bro.?

eh ade die  nih.. xsempat nk citer nk menyampuk.. xde hari nih aku nk citer pasal
genre, atau kategori fotografi yg paling aku minat dan paling aku banyak shot dan antara sebab
aku beli kamera iaitu landscape fotografi.

Merakam keindahan Alam Ciptaan-Nya agar kita menjadi sedar kerdilnya kita dan bahawasanya
kita adalah hambanya :D

Keindahan alam nih mmg tidak dapat di reka oleh mana2 manusia. Memang mengkagumkan alam ciptaan-Nya ini, SubhanAllah.

Oklah jadi dalam merakam kan gambar landscape nih dengan lebih baik. Aku nk share skit beberapa perkara yg aku blajar tentang pencahayaan dalam landscape fotografi. Kerana dalam landscape nih, sumber cahaya kita hanya satu, oklah kalo night shot mungkin tidak, maksud aku untuk shot di waktu pagi/petang, sumber cahaya kita hanya datang dari Matahari. Jadi kerana sumber cahaya nih hanya satu, jadi pencahayaan dalam landscape fotografi tidak susah.

Yang susah, adalah nak mendapatkan moment, atau keadaan cahaya yang cantik. Ikut lah rezeki masing2 mase shot tuh kan.

okeh, kembali kepada konsep pencahayaan. Secaram ammnya, dalam landscape fotografi kiter ade 3 jenis pencahayaan.

1. Front Lighting (depan)
2. Side Lighting (sisi)
3. Back Lighting (belakang)

1. FRONT LIGHTING
okeh front lighting, nih atau cahaya depan , bermaksud cahaya atau matahari nih berada di depan subjek atau matahari di belakang kita. Xpaham..?? xpe, tgk gambar bawah nih

ok leh faham tak.. jadi cahaya menuju terus ke subject kita. Cahaya cam nih mmg senang nk amik gambar, xyah tripod atau ape2 bagai, trus shot jer pun bleh. Contoh gambar front lighting


ok dr gambar nih leh nmpak kan matahari tuh dr blakang kiter. mmg senang nk shot sebab cahaya sekata.


2. SIDE LIGHTING
 okeh side lighting atau sisi cahaya, maksud nyer matahari tuh dari sebelah kiri atau kanan kiter contoh dalam gambar nih

 gambar nih macam matahri dr atas kan.. ahaha.. aku malas nk edit elok2.. ekeke.. xpe cer korang bayangkan die dari sisi yer... kira nih pandangan dari atas lah.. boleh lah yer..
jadi ini cahaya dari sisi, contoh gambar adalah :

nampak kan, cahaya matahari tuh dari tepi, sama gak ngan front lighting, die agak mudah jugak nk shot tp kalau tak hati2 akan ade overexposure die sesetengah tempat..

3. BACK LIGHTING !!!
okeh yang terakhir dan yg tersusah, adalah back lighting..
back lighting nih adalah dimana matahari berada di belakang subject atau di depan jurukamera cam gambar nih :



Kenape susah plak bro..??

bagus soalan tuh..
sebab sebenarnyer kamera kiter nih xdapat tengok cahaya cam mata kiter.. kamera hanya dapat tengok perbezaan tahap cahaya sebanyak 4 level (seingat aku lah.. leh cek balik), dan mata kiter plak dapat tengok perbezaan tahap cahaya sebanyak 11 level.. hebat kan mata ciptaan Allah swt. :D

jadi di sebab kan ini, kalau cahaya matahari tuh berada di belakang subject, kalo kiter amik gambar dan nak dapatkan nampak cahaya matahari tuh biasa subject kite akan jadi hitam cam gambar nih..:



nampak kan dalam gambar nih. detail langit yg cantik kat blakang tuh berjaya di rakam dengan jayanya tetapi, subject kite jadi gelap. Teknik nih jugak di panggil silhouette. biasa kite gune kalo nak tekan kan pada bentuk subject.

Jadi camne bro kalo nk wat subject jd terang cam side dengan front lighting tuh..??

okeh, jadi nyer,, camner kiter nk amik gak gambar yg ade detail foreground dan langit??
Antara cara2 nya adalah dengan menggunakan  teknik2 berikut:

1. HDR
2. DRI
3. FILTER
4. VERTORAMA

per bende2 semua2 nih bro..??

ehehe.. aku nk citer satu2 akan jadi lagi panjang dan pening, xpe nanti penulisan seterusnya aku citer, InsyaAllah :D

wat masa nih leh faham dulu pasal jenis pencahayaan dalam landscape yg seterusnya nnti aku smbung lagi okeh.. :D

ade pape nk tanye, tambah, dan sebagainya.. dialu2kan mengomen :D






2 comments:

Mr FeRuz said...

as'salam ..menarik..fantastic bro ..!!..
gua dh bookmark ini blog..hahah..
neway, mana sambungan ini punye citer..?..huhu ..

biys Syibli said...

W'salam :)
tenku follow.. ehehe

Mr. Feruz sini smbunganya:
http://kongsifoto.blogspot.com/2012/04/tutorial-ringkas-hdr.html

http://kongsifoto.blogspot.com/2012/01/neutral-density-filter.html

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India